Akcia Tričko + ponožky ZADARMO → Použi kód LADINAMTO

Fusakle & OZ Vagus: „Ľudia bez domova sú v prvom rade ľuďmi, ktorí potrebujú šancu a pomoc! “

7 March, 2022 

Ľudia bez domova to nemajú ľahké. Je to jedna z najzraniteľnejších skupín obyvateľov Slovenska, medzi ktoré patria osamelí seniori a seniorky, ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím, vylúčené komunity a týrané ženy. Až tretinu ľudia bez domova tvoria odchovanci a odchovankyne z detských domovov.

Minulý rok ešte väčšmi ukázal na skutočnosť, ako veľmi sú ľudia bez domova vylúčenou komunitou. Nebral sa na nich žiaden ohľad pri zavádzaní celoštátnych opatrení, ktoré síce považujeme za opodstatnené a potrebné, avšak len ťažko realizovateľné pre niekoho, kto nemá strechu nad hlavou. A práve tu zasiahlo občianske združenie Vagus. Ich práca s ľuďmi bez domova je rešpektovaná nielen medzi odborníkmi a verejnosťou, ale aj oceňovaná ako na domácej, tak aj medzinárodnej úrovni.

Výsledky ich projektov a programov pozitívne vplývajú na zmenu vnímania témy bezdomovectva v spoločnosti. Zároveň nahrádzajú povinnosti štátnych a komunálnych subjektov v tejto problematike a poskytovaní adekvátnej pomoci ľuďom bez domova. Aj napriek pretrvávajúcej situácii sa im počas tohto náročného obdobia podarilo mnoho pozitívnych vecí.

Hovorí sa, že v núdzi spoznáme priateľov. Fusakle nepochybne priateľské sú a stali sme sa ich priateľmi vo chvíli, keď sme sa rozhodli pomôcť. Aj keď symbolicky, ale predsa, Fusakle venovali občianskemu združeniu Vagus materiálnu podporou podobe 150 párov ponožiek, vďaka ktorým práve v tomto chladnom období pomôžeme zahriať mnoho párov nôh.

Táto podpora pôjde do integračného programu MEDZIMIESTO, ktorého hlavným cieľom je ukončiť bezdomovectvo konkrétneho človeka. Program poskytujeme podporu pri budovaní sociálnych a pracovných návykov, nájdení a udržaní si práce a bývania. Súčasťou MEDZIMIESTA sú aj projekty pracovnej rehabilitácie, v rámci ktorých ľudia bez domova posilňujú svoje pracovné zručnosti. Ďakujeme za možnosť pomôcť! Čaká nás však ešte veľa práce a výziev a nie sme v tom sami. Radosť a úsmev na tvári môžeme šíriť aj vďaka loajalite a priazni ľudí, ktorí si naše výrobky kupujú.