Akcia Tričko + ponožky ZADARMO → Použi kód LADINAMTO

Prispejte s nami k ochrane rysa ostrovida na Slovensku kúpou ponožiek!

14 January, 2022 

Rys ostrovid sa z našej prírody stráca. Ľudia mu ničia domov a už raz ho takmer vyhubili. Pomôžte ochranárskej organizácií WWF Slovensko tento vývoj zvrátiť.

Posledná medzinárodná štúdia hovorí, že v slovenskej prírode môže byť už len 193-337 jedincov. Doterajšie odhady, ktoré uvádza aj program starostlivosti o rysa pripravený v roku 2017, hovorili o početnosti zhruba 300- 400 jedincov rysa. Podporte ochranu rysov na Slovensku kúpou ponožiek v našom e-shope či v predajniach Fusakle, alebo prostredníctvom symbolickej adopcie rysa na webe slovakia.panda.org/adoptujrysa

Prečo rysa strácame?

Rys už raz vymizol z veľkej časti Európy. Kedysi sa vyskytoval vo všetkých jej zalesnených častiach vrátane Britských ostrovov, no na začiatku 20. storočia prežívali jeho populácie len v niektorých oblastiach, a to najmä v Škandinávii či v Karpatoch. Dôvodmi bolo najmä priame prenasledovanie zo strany ľudí, výrazné odlesňovanie územia, rozvoj sídiel, priemyslu a dopravy. Program starostlivosti o rysa ostrovida uvádza, že i na Slovensku žilo v 30-tych rokoch 20. storočia už len zhruba 50 jedincov. Záchrane rysa pomohlo zavedenie jeho čiastočnej ochrany v 40. rokoch, ktorá však bola po čiastočnej stabilizácií populácie znova zrušená. Celoročnú ochranu priznala rysovi až vyhláška v roku 2001.

Dnes sú dôvodom, prečo rysa strácame najmä naše ľudské aktivity – od pytliactva po fragmentáciu krajiny, keď dochádza k rozdeľovaniu vhodných prírodných území na menšie časti. Deje sa to kvôli výstavbe ciest, rozširovaniu obcí či rekreačných areálov, aj vytváraním rozsiahlych plôch poľnohospodárskej pôdy a oplocovaním. „Napriek tomu, že je rys chráneným druhom, je aj na Slovensku stále ohrozený, a to najmä pytliactvom, no tiež fragmentáciou krajiny, stratou migračných koridorov a kolíziami s dopravnými prostriedkami. Prírodné stanovištia sú zástavbou rozdeľované na menšie časti, ktoré ostávajú izolované a prekážky, predovšetkým cesty, ktoré medzi nimi budujeme, je pre zvieratá, vrátane rysov ťažké prekonať,“ hovorí Romana Uhrinová z WWF Slovensko.

Obmedzenie migrácie rysov ohrozuje následne prežitie populácií živočíchov v území. „Mladé rysy to v prírode nemajú jednoduché. Na svet prichádzajú zvyčajne v apríli či máji a s matkou ostávajú zvyčajne rok. Počas tejto doby sa musia naučiť všetko to, čo budú potrebovať na prežitie, najmä loviť. Potom sa vydajú hľadať si vlastné teritórium. Pri všetkých nástrahách, ktoré mladým rysom v živote skrížia cestu, sa dospelosti dožíva menej ako polovica mláďat. Preto by sme si mali vážiť, že je Slovensko jednou z krajín, kde stále žije pôvodná populácia rysa ostrovida. Mnohé západné krajiny toto bohatstvo dávno stratili,“ hovorí Romana Uhrinová.

Pomôžte nám pomôcť rysom

WWF Slovensko spoločne s partnermi pracuje na monitoringu migračných trás veľkých šeliem vrátane rysov a snaží sa tak prispieť k ich ochrane. Mapuje a identifikuje kritické miesta, kde tieto šelmy zdolávajú cesty a iné prekážky a podieľa sa na riešeniach na ochranu týchto miest. Pri aktivitách sa organizácia spája s partnermi v ďalších európskych krajinách, pretože potreba zachovať priechodnosť krajiny a prepojenosť prírodných a chráneným území nepozná hranice, práve naopak.

V rámci medzinárodných projektov sa WWF Slovensko podieľa na zefektívnení stíhania environmentálnych trestných činov, vrátane pytliactva. Presadzuje tiež ochranu a obnovy prírodnej krajiny, upozorňuje na dopady fragmentácie biotopov, pomáha pri obnove remízok a iných prirodzených biokoridorov pre zvieratá v otvorenej krajine.

Pomôžte aj vy zachovať životaschopnú populáciu rysa ostrovida na území slovenských Karpát. Tak ako rysy potrebujú krajinu s prepojenými prírodnými územiami, záchrana rysov na Slovensku potrebuje spájanie síl všetkých ľudí, ktorým na prírode záleží. Spojte s nami svoje sily a podporte ochranu rysov na Slovensku kúpou ponožiek či symbolickou adopciou rysa ostrovida.

My vo Fusakliach už tiež rysom pomáhame!

Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, rys sa stráca z našej prírody. Aj to je dôvod, prečo sa mu Fusakle rozhodli pomôcť. Kúpou ponožiek Zachráňte rysa, ktoré nájdeš na našom e-shope a na našich predajných miestach ho pomôžeš chrániť aj ty. Výťažok z predaja týchto ponožiek totiž putuje na ochranárske aktivity organizácie WWF Slovensko.