Akcia Tričko + ponožky ZADARMO → Použi kód LADINAMTO

Prečo nakupovať lokálne

2 October, 2023 

„Len tvojím nákupom rozhoduješ, či podporíš vykorisťovanie ľudí v krajinách tretieho sveta alebo podporíš poctivý domáci brand“, odkazuje slovenská fashion značka Fusakle.


Zažívame náročné časy a vzájomná podpora je dôležitejšia viac než kedykoľvek predtým. Kúpou výrobkov z domácej produkcie pomáhame udržať pracovné miesta, prispievame k rýchlejšiemu zotaveniu ekonomiky a šetríme životné prostredie znižovaním uhlíkovej stopy.

Aké sú dobré ponožky?

Našim cieľom je výroba kvalitných, lokálnych dobrých ponožiek a produktov. Dobrých v tom, že vyzerajú skvelo, urobia váš deň krajším, dobre sa nosia , dlho vydržia a sú dobré aj pre planétu.

Ponožky sú každodennou súčasťou šatníka každého z nás a každý z nás ich má v šuflíku desiatky. Predstavte si to množstvo ponožiek, ktoré na svete existuje! Veľa, však? A práve výberom ponožiek môžeme znížiť aj svoj dosah na planétu. Voľba kvalitných ponožiek, ktoré vydržia, je správna cesta pre planétu, aj pre vašu peňaženku.

Vy rozhodujete,či si kúpite ponožky z Číny alebo z Turecka, ktoré cestovali tisíce kilometrov, len kým sa dostali do obchodu, alebo či zvolíte také, ktoré boli vyrobené vo vedľajšom meste. Svojím nákupom rozhodujete, či podporíte vykorisťovanie ľudí vo fabrikách v krajinách tretieho sveta, alebo či podporíte napr. tetu vášho kamaráta, ktorá pracuje vo výrobe ponožiek v Seredi.

Obleč sa lokálne

Skúste si, len tak pre seba, prezrieť šatník a zistite, koľko je v ňom oblečenia vyrobeného na Slovensku. Pravdepodobne prídete na to, že ide o úplne zanedbateľné percento a pritom by to mohlo byť inak. Na Slovensku totiž máme značky, ktoré tvoria a produkujú kvalitné výrobky. Paradoxne však o nich vie len minimum Slovákov.

Slovenské značky spája dôrazné prepracovanie a kvalita. Z toho vyplýva častokrát aj vyššia cena, ktorá má však svoje opodstatnenie. Výroba na Slovensku prebieha v úplne iných podmienkach ako tá v Ázii. Veľmi zjednodušene – nikomu z nás by sa nepáčilo dostávať za svoju prácu mzdu, ktorú dostávajú za tú istú prácu šičky v Ázii. Chceme zamestnancom zabezpečiť férovú mzdu a dobré pracovné podmienky. Navyše máme aj iné daňové zaťaženie. Hráme fair-play a kúpou lokálneho produktu možno podporujete svojho známeho, rodinu či kamaráta.

Okrem toho všetci spoločne čelíme aj ekologickej kríze, musíme sa zamýšľať nad udržateľnosťou a uhlíkovou stopou, ktorú zanechávame nielen priamo my ale aj prostredníctvom našich nákupných rozhodnutí a voľbou značiek. Potreba slow fashion – teda pomalej módy, je len odpoveď na fast fashion – rýchloobrátkové, často nekvalitné a lacné oblečenie z ďalekých krajín.

Lokálna výroba a zamestnanosť

Lokálna výroba so sebou prináša množstvo benefitov a je jedným zo základných pilierov značky Fusakle. Výrobou našich produktov podporujeme lokálnu ekonomiku, keďže vyrábame, predávame a zamestnávame u nás doma, na Slovensku a v Čechách. V rámci lokálnej výroby spolupracujeme prevažne s malými rodinnými firmami aj s chránenými dielňami. Mnoho z týchto podnikov takmer muselo svoje remeslo “zavesiť na klinec”, avšak vďaka spolupráci s nami dokázali udržať a opäť rozšíriť pracovné miesta. Fusakle vyrábame po celom Slovensku - napríklad v Banskej Štiavnici, pod Tatrami či na západnom Slovensku a ostatné produkty v rôznych mestách na Slovensku a v Čechách. Garantujeme,že ponožky od Fusaklí boli vyrobené na Slovensku alebo v Čechách.

Šetríme životné prostredie

Zanechávame nižšiu uhlíkovú stopu, než konkurenčné značky, keďže naše produkty necestujú tisíce kilometrov, ale vyrábame doma. Zároveň vyrábame v malých množstvách, aby sme predchádzali tvorbe textilného odpadu. Pri výbere materiálov volíme tie najšetrnejšie, no zároveň najkvalitnejšie dostupné materiály ako sú merino vlna v našich ponožkách, modal v našom spodnom prádle, organická bavlna v tričkách alebo recyklovaný polyester v našich mikinách.

Plastové háčiky na zavesenie ponožiek zbierame a opakovane používame, taktiež šetríme a recyklujeme obalový materiál.

Časť produkcie predstavuje aj zákazková výroba. Reklamný predmet nemusí byť nekvalitný lapač prachu. Mnohým firmám sme vyrobili ponožky,rúška, či šatky s dizajnom na mieru. Sme radi, že si dnes firmy dávajú záležať na kvalitných darčekoch s ohľadom na lokálnosť a originalitu, vďaka čomu máme príležitosť byť bližšie k vám. Ak by ste mali záujem o ponožky na mieru, viac sa dočítate >>tu<<

Pomáhame, ako vieme

Podporujeme rôzne neziskové organizácie ako napríklad Liga proti rakovine, Úsmev ako dar, Svetielko nádeje či Červený nos. Spolupracujeme s mládežou, so slovenskými začínajúcimi aj etablovanými dizajnérmi.Našími špeciálnymi kolekciami si ctíme lokálnu históriu, prírodu a tradície (napríklad kolekcia 100 rokov od vzniku ČSR, 30 rokov Nežnej revolúcie, horské chaty a Tatry, ľudové motívy a mnoho ďalších iných kolekcií…).

Jednoducho chceme byť zapojení do diania na Slovensku, ktoré je napriek svojej malej rozlohe obrovskou studnicou inšpirácii, podnetov a tém. Inšpirujeme sa, zamestnávame, vyrábame, predávame, pomáhame a rozdávame radosť na Slovensku. Sme vďační každému, kto nám pomáha šíriť osvetu o lokálnej výrobe.

Kto dáva slovenské výrobky, ten dvakrát dáva

Vďaka kupovaniu výrobkov z domácej produkcie pomáhame udržať pracovné miesta, prispievame k rýchlejšiemu zotaveniu ekonomiky, šetríme životné prostredie znižovaním uhlíkovej stopy. Ďakujeme vám za vašu podporu, vaše podnety, šírenie osvety, pretože aj vy ste Fusakle.