Akcia Tričko + ponožky ZADARMO → Použi kód LADINAMTO

Majolika X Fusakle

16 November, 2023 

Mnohí z vás ste už určite počuli o modranskej Majolike a zrejme ju poznáte z poličiek u babky. Vedeli ste však, že toto remeslo aj naďalej pretrváva a aj dnes sa v nenápadnej dielni v Modre každý deň rodia ručne robené skvosty?

Majolika x Fusakle

Ľudové motívy sú neustálou inšpiráciou aj u nás vo Fusakliach a zažívajú zaslúžený comeback. Majolika tento rok oslavuje 140. výročie svojho vzniku a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli vytvoriť kolekciu Fusakle x Majolika, inšpirovanú práve ornamentmi modranskej majoliky.

V kolekcii Fusakle x Majolika sme preniesli typické motívy majolikovej ornamentiky, ktoré vychádzajú z prírody: ruže, vinič a vtáčiky na ponožky, tričká, mikinu,legíny, šatku a čelenku. Majolika, ako aj Fusakle sú čisto slovenský produkt, ktorý vyrábajú šikovní Slováci s láskou a nadšením a naše spojenie nás nesmierne teší.

Ako kolekcia vznikla si môžeš pozrieť v tomto videu:

Tak ako za výrobou Fusaklí, aj za výrobou keramiky je obrovký kus ľudskej práce a lásky. Podrobný opis ako sa vyrábajú ponožky nájdeš >>tu<<.

Dnes sa poď s nami pozrieť na proces výroby modranskej keramiky

Hlinu ako prvý dostane do rúk majster džbankár. Ten s pomocou hrnčiarskeho kruhu vdýchne tvárnej hline formu. Vytočený džbán či váza následne odpočívajú a pomaly schnú. Stále však potrebujú starostlivosť hrnčiara, ktorý keramiku ďalej zapravuje a obtáča, aby sa nezdeformovala nerovnomerným schnutím. Keď je surový črep dokonale vysušený, čo môže pri väčších kusoch trvať až jeden mesiac, môže ísť na svoj prvý výpal do keramickej pece. Výpal v peci sa uskutočňuje pri teplotách 980 – 1000 °C po dobu 8 hodín. Z vysušenej krehkej hliny je po výpale pevný, odolný a pórovitý keramický črep, s ktorým sa môže ďalej pracovať. Vypálený črep prechádza do rúk ďalšiemu majstrovi, umeleckému keramikárovi – maliarovi. Maliar črep ponorí do podkladovej glazúry, na ktorú voľnou rukou maľuje dekorácie. Namaľovaná majolika sa opäť vypáli v keramickej peci pri teplote 950 – 1150 °C. Glazúra nemá len estetickú funkciu, keramický črep sa vďaka nej po vypálení stane nepriepustným a odolnejším.

Typické motívy modranskej majoliky vychádzajú z prírody: zobrazujú ruže, klinčeky, puky kvetov ozdobené listami a maľujú sa na bielu podkladovú glazúru. Ako sa keramika tvorí, si návštevníci môžu pozrieť alebo vlastnoručne vyskúšať počas vzdelávacej exkurzie alebo na zážitkovom workshope, hoci aj s degustáciou vína, priamo vo výrobnej dielni v Modre. Viac info na www.majolika.sk.

Veríme, že kolekcia osloví aj mladšiu generáciu, vďaka moderným strihom a produktom a priblíži im čaro modranskej majoliky. Ak hľadáte originálny vianočný darček pre ľudí, ktorí ocenia slovenský dizajn a produkty, myslím, že v tejto kolekcii ho určite nájdete.