Akcia Tričko + ponožky ZADARMO → Použi kód LADINAMTO

Tip na túru vo Fusakliach: Ferrata Priečne sedlo

27 June, 2023 

Turistická sezóna je v plnom prúde a my máme pre teba ďalší tip na tatranskú túru. Tentoraz sa vyberieme na zaistenú cestu via ferrata, ktorá vedie Priečnym sedlom a navštívime pritom niekoľko horských chát. Vydaj sa na túru vo Fusakliach.

Dnešná túra prechádza hneď popri niekoľkých horských chatách, na ktorých sa môžeš občerstviť. Horské chaty môžeš podporiť kúpou ponožiek a multifunkčných šatiek z našej tatranskej kolekcie priamo u chatárov. 

Kde začať?

Našim východiskovým bodom bude tatranská obec Starý Smokovec. Do Starého Smokovca sa jednoducho dostaneš električkou TEŽ z Popradu, ktorá v letnej sezóne premáva každú hodinu. Ak cestuješ autom, zaparkuj pri nástupnej stanici pozemnej lanovky. Prvým bodom programu bude Hrebienok, hlavný uzol turistických trás, cez ktorý sa budeme vracať aj cestou naspäť.

Bilíkova chata, Rainerova útulňa a Zamkovského chata

Cestu na Hrebienok si môžeme skrátiť pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca. Po ceste z Hrebienka sa môžeme zastaviť hneď na niekoľkých horských chatách, na ktorých ti ponúknu občerstvenie a zakúpiš si tu aj naše horské dizajny. Počas cesty na Téryho chatu sa pokochaj vodopádmi Studeného potoka, ktoré sú prístupné celoročne.

Téryho chata

Na Téryho chate môžeš stráviť noc v lete, aj v zime. Téryho chata je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou na Slovensku, s terasou vo výške 2 015 m n. m. Pri Téryho chate si vychutnáš pohľady na priezračné Spišské plesá a vydáš sa z hrebeňa buď smerom na Zbojnícku chatu cez Priečne sedlo, alebo naspäť na Hrebienok. Tak ako na ostatných horských chatách, aj tu si môžeš zakúpiť pamiatku v podobe našich ponožiek a šatiek.

Zbojnícka chata

Tretia najvyššie položená horská chata na Slovensku sa nachádza vo Veľkej Studenej doline, ktorá je vo Vysokých Tatrách výnimočná najväčším počtom plies. Chata v nadmorskej výške 1 960 metrov je obľúbeným východiskom horolezcov a skialpinistov. Zbojnícka chata je otvorená celoročne a môžeš sa z nej vydať aj na technicky náročnejší prechod sedlom Prielom.

Pre náročných

Pre pokročilých turistov máme tip na prechod zaistenou cestou via ferrata cez Priečne sedlo. Táto pomerne nová via ferrata vedie v exponovanom teréne. Samotná ferrata je jednosmerná, jej náročnosť je A, preto je odporúčané využitie ferratového setu. Hoci je výstup ferratou relatívne krátky, samotná zaistená časť bude trvať asi pol hodinu, nezabúdaj, že celý okruh z Hrebienka je náročnou celodennou túrou a vyhraď si naňho aspoň 8 hodín. Ideálne odporúčame výlet spojiť s nocou na Téryho chate.

Výstup cez Priečne sedlo si naplánuj ešte pred zimnou uzáverou, ktorá začína 1. novembra. Nepriaznivé počasie dokáže túto náročnú a dlhú túru prekaziť.

Horské chaty

Našu horskú kolekciu sme tento rok doplnili o unikátne kúsky! Vďaka novej kolekcii Horské chaty od Fusaklí si okrem zážitkov z hôr môžeš odniesť aj peknú a praktickú pamiatku.

Kolekciu (ponožky a multifunkčné šatky, tričká a mikiny) sme navrhli na princípe zberateľskej série. Na našom eshope a priamo na vybraných chatách si môžeš kúpiť jednotlivé dizajny a podporiť tak horských chatárov.

Ponožky Rainerova chata
Ponožky Rainerova chata
Skladom 
9,99 €
Šatka Fusakle Rainerova Chata
Šatka Fusakle Rainerova Chata
Posledné kusy 
13,99 €
Mikina Rainerova chata
Mikina Rainerova chata
Nie je skladom
49,00 €
+ Ponožky zadarmo Nie je skladom

Horské NOVINKY 

Ak si chceš užiť turistiku v maximálnom pohodlí a byť pripravený na všetky vrtochy počasia, mrkni aj na naše funkčné ponožky a podkolienky na turistiku a všetky outdoorové aktivity. Sú vyrobené z pružného a rýchloschnúceho materiálu. Ich špička a päta sú z merino vlny pre väčší komfort. Strategicky navrhnutá kombinácia kvalitných funkčných materiálov a merino vlny zabezpečuje dostatočnú priedušnosť a odolnosť, froté spevnenie zase chráni proti otlakom a oderom. Merino vlna reguluje teplotu a vlhkosť, odvádza pot a neutralizuje nepríjemné pachy.

Sleduj ďalšiu časť nášho blogu, toto leto máme pre teba prichystané ďalšie HORSKÉ NOVINKY.