Akcia Tričko + ponožky ZADARMO → Použi kód LADINAMTO

Prečo sme urobili špeciálnu kolekciu k 100. výročiu vzniku ČSR?

17 September, 2018 

To, že hovoríme po slovensky je pre nás také samozrejmé. Aj to, že študujeme na slovenských školách. Aj Slovensko ako štát so svojimi hranicami nám príde ako úplne normálne. Prirodzene sa považujeme za Slovákov.

To, že hovoríme po slovensky je pre nás také samozrejmé. Aj to, že študujeme na slovenských školách. Aj Slovensko ako štát so svojimi hranicami nám príde ako úplne normálne. Prirodzene sa považujeme za Slovákov. No pred 100 rokmi to tak vôbec nebolo. Takmer 1000 rokov sme boli súčasťou iných a boli sme braní ako chudobný kraj. A len 100 rokov nás delí od tejto doby. A my si to ani len nepripomíname a väčšina z nás o tom ani nevie.

Tejto našej slovenskej samozrejmosti však predchádzalo veľa významných udalostí a za tým všetkým boli ľudia, ktorým vďačíme za to, čo sme teraz. Žiaľ vôbec si nepripomíname dôležité udalosti našej histórie a myslím si, že toto je tak dôležitá udalosť, že si našu pozornosť rozhodne zaslúži. Nebiť udalostí a úsilia z pred 1918, tak tu teraz nepíšem po slovensky, sme súčasťou nejakého iného národu, bojujeme za svoje sebaurčenie tak, ako mnoho malých národov dnes v Európe,...., no nechcem konšpirovať.

Chceme si pripomenúť aspoň dvoch hlavných predstaviteľov vzniku Československa. Za českú stranu to bol rozhodne Tomáš Garrigue Masaryk a za slovenskú stranu Milan Rastislav Štefánik. Im sme vzdali hold špeciálnym dizajnom v limitovanej edícii Fusakiel venovaným práve 100. výročiu vzniku Československa. Tretím dizajnom je spojenie českého leva a slovenského trojvŕšku, ako zavŕšenie snahy týchto dvoch Pánov. Počas augusta, septembra a októbra si budeme v spolupráci s mladou dejepisárkou Sandrou z Dejiny inak pripomínať toto obdobie a jeho dôležitosť.

No žiadny strach, nebude to nudná prednáška, ale zaujímavo podané fakty tak, aby to pochopilo aj malé dieťa, hipster, manažér, bača a aj my . Ak sa nám podarí, zorganizujeme aj niekoľko verejných debát na túto tému a bude sa aj súťažiť. Tak čo myslíš? Neoplatí sa pripomenúť si deň, kedy sa vlastne moderné Slovensko narodilo?